tisdag 29 april 2008

Prinsessan Birgitta prinsessan på Mallis

Prinzessin Birgitta von Schweden
Prinsessan Birgitta är den enda av kungens systrar som fortfarande är en "äkta" medlem i det svenska kungahuset. Hon är, genom sitt giftermål med en tysk prins även prinsessa av Hohenzollern.
Prinsessan Birgitta Ingeborg Alice föddes den 19 januari 1937 som näst äldsta dotter till prins Gustaf Adolf och hans hustru prinsessan Sibylla av Sachsen Coburg och Gotha. Vid Birgittas födelse var det hennes farfarsfar , den då 79-årige Gustaf V som satt på Sveriges tron.
Prinsessan Bigitta och hennes systrar Margaretha, Dèsirée och Christina kallades under sin uppväxt för "hagasessorna", då de bodde på Haga slott utanför Stockholm.
Den 30 april, på Valborgsmässoafton 1946 föddes hagaprinsessornas ende bror, Carl Gustaf, som bekant är Sveriges kung idag. Bara nio månader senare, den 26 januari 1947, förlorade de fem syskonen sin pappa Gustaf Adolf i en flygolycka. Birgitta hade då precis fyllt tio år.
Eftersom modern Sibylla, på grund av alla kungliga uppdrag, inte hade så mycket tid för sina barn, skötte mestadels barnsköterskan Ingrid Björnberg, kallad Nenne de kungliga syskonen.


Sessorna och lillprinsen
Till vänster: Prins Gustaf Adolf och Sibylla med barnen Margaretha (stående), Birgitta, Christina, Dèsirée och Carl Gustaf (hos Sibylla).
Till höger: Hagaprinsessorna tillsammans med brodern.Till vänster: När Birgitta föddes var hennes farfarsfar Gustaf V kung.
Till höger: Hennes farfar var förre kungen Gustaf VI Adolf.

Prinsessan Birgitta undervisades på Stockholms slott fram till dess att hon var 14 år. Då började hon i Franska skolan och fick därmed lite större frihet; hon kunde till exempel gå ut mer med sina vänner och roa sig.

I tonåren fäktades prinsessan mycket, något som hennes pappa också gjorde när han var ung. Modern Sibylla tyckte att det var viktigt att hennes barn tog efter sin fars idrottsintresse och det kan vara en förklaring varför Birgitta anammade sporten.
Hon började också umgås med en stor sportstjärna- Ishockeyspelaren Sven Tumba. De hade i mitten av 50-talet en romans, som så småningom mynnade ut. Men än idag är paret goda vänner.

Prinsessan Birgitta reste 1959 till München med väninnan Catty Hägglöf för att lära sig tala tyska bättre. På en coctailmottagning träffade hon sin stora kärlek- prin Johann Georg av Hohenzollern. I slutet av 1960-talet förlovade sig paret och den 25 maj 1961 gifte de sig i Sverige. Den 30 maj skedde ceremonin i Sigmaringen.
Prinsessan Birgitta är den enda av kungens systrar som gift sig kungligt och därmed är hon också den enda av dem som fortfarande räknas som medlem av det svenska kungahuset.
Det tyska prinsparet fick tre barn: Carl Christian (1962), Dèsirée (1963) och Hubertus (1966).


kungligt6
Till vänster: prinsessan Birgitta gifte sig sommaren 1961 med Prins Johann Georg, Hansi kallad.
Till höger: Paret 2006, på kung Carl Gustafs 60-årsdag.


Till vänster: Prinsessan med yngste sonen Hubertus.
Till höger: Det syskon som står närmast Birgitta är ett år yngre Dèsirée.
Prinsessan Birgitta bor numera ensam på Mallorca där hon mestadels spelar golf. Hon kommer sällan hem till Sverige när olika evenemang sker här utan fungerar som kungafamiljens "ambassadör" på Mallorca.
Prinsessan har fyra barnbarn: Dottern Dèsirées barn Carl Theodor (1992), Frederik Hubertus (1995), Carolina Maria (1997) och Carl Christians son Nicolas (okänt födelse-år).

Prinsessans största intresse är golf.


Här jämte ser Prinsessan på sin 70 årsdag.

Inga kommentarer: